امروز جمعه
۷ دی ۱۴۰۳
FA
صفحه اصلی
درباره کتابخانه
جستجو در منابع کتابخانه
اخبار و اطلاعیه ها
شرایط عضویت
تماس با ما
خانه
اخبار
معرفی کتاب جدید
۱۴۰۳/۰۳/۲۳- ۱۲:۵۶
- مشاهده: ۱۲۰۱
سیاستگذاری راهبردی: رهیافتها و عناصر تشکیلدهنده
عباس مصلی نژاد
نویسنده معتقد است، سیاست گذاری راهبردی بخشی از ضرورت های حکمرانی در هر کشور می باشد. تا اواسط دهه 1370 شمسی ادبیات سیاسی ایران، با بسیاری از مفاهیم سیاست گذاری عمومی و شعبه های مربوط به آن از جمله سیاست گذاری راهبردی بیگانه بوده است و از این زمان به بعد است که گروه علوم سیاسی دانشگاه تهران در اجرایی سازی مفاهیم و نظریه های سیاست گذاری عمومیپیشگام شده و توانسته است، زمینه تولید ادبیاتی را فراهم آورد که زیرساخت های لازم برای حکمرانی در فضای ابهام را ساده و امکان پذیر سازد. نویسنده قبلاً در موضوع سیاست گذاری راهبردی دو کتاب با عناوین سیاست گذاری راهبردی در تئوری و عمل و سیاست گذاری راهبردی قدرت های بزرگ و بازیگران منطقه ای را تالیف کرده است و انتشار کتاب حاضر و جلد سوم از مجموعه سیاست گذاری راهبردی بر اساس تبیین رهیافت ها و عناصر تشکیل دهنده قدرت، امنیت و تصمیم گیری راهبردی شکل گرفته است.
نویسنده بیان می کند، در شرایطی که ما شاهد تحولات موج چهارم تکنولوژیک در قرن 21 می باشیم و این امر بر اهداف، سیاست ها، برنامه ها و الگوی رفتاری کشورها تاثیرگذار بوده است، لازم است تا تصمیم گیران عرصه حکمرانی در کشورها به این موضوع واقف باشند که برای حفظ صلح در شرایط تهدید دائمی و آشوبزده ساختاری باید از چه گزینه هایی برای صلح پایدار، ثبات، قدرت و امنیت سازی استفاده کرد و بر اساس دیدگاه نظریه پردازان در این خصوص، نظریه های سیاست گذاری راهبردی باید به چگونگی انتخاب گزینه های راهبردی و انتخاب های ممکن برای تحقق امنیت، ارتقای قدرت و صلح سازی در محیط راهبردی خود بپردازند. درک دقیق از مفهوم سیاست گذاری راهبردی در ادبیات سیاسی به معنای شناخت الگوهای توزیع قدرت در محیط اجتماعی، اقتصادی، منطقه ای و بین المللی است و شناخت معادله قدرت، زیرساخت های امنیت ملی کشورها را شکل می دهد. واقعیت سیاست گذاری راهبردی با نشانه هایی از قدرت سازی، امنیت سازی و الگوسازی کنش پیوند یافته است. به این ترتیب، مفهوم سیاست گذاری راهبردی رابطه نزدیکی با مفهوم قدرت و چگونگی پیوند آن با ساختار سیاسی دارد. در این راستا و با توجه به محدود بودن منابع قدرت، هیچ کشوری بدون درک دقیقی از فرایندهای سیاست گذاری و هدف گذاری در این ارتباط نمی تواند به مطلوبیت های موثری در محیط رقابتی داخلی، منطقه ای و بین المللی نائل شود.
در واقع، همانگونه که هدف اصلی سیاست گذاری عمومی و سیاست گذاری اقتصادی مبتنی بر افزایش رفاه اقتصادی است، هدف اصلی سیاست گذاری راهبردی نیز کاهش تهدیدها، بقای سیاسی و افزایش امنیت است. البته شکل بندی سیاست گذاری راهبردی هر کشوری با دیگری متفاوت است. کشوری که ساختار دولت محور دارد، طبیعی است که برنامه ریزی های دولتی نقش موثری در آینده سیاسی و شکل بندی عمومی آن جامعه دارد و کشورهای نهادمحور دارای فرایندهای متفاوتی از سیاست گذاری راهبردی هستند. کتاب طی 15 فصل به بررسی رهیافت ها و عناصر تشکیل دهنده سیاست گذاری راهبردی می پردازد.
در فصل اول با عنوان پرسش های سیاست گذاری راهبردی، مفهوم، روش شناسی، اهداف و مدل های سیاست گذاری راهبردی و بازدارندگی در سیاست گذاری راهبردی بررسی می شود. در فصل دوم با عنوان نشانه شناسی سیاست گذاری راهبردی، نشانه های الگویی و هنجاری، کارکردی و اجرایی و همچنین معنایی، زبانی و مفهومی در سیاست گذاری راهبردی تبیین و بررسی می شود. در فصل های سوم لغایت ششم، کارکرد، عناصر تشکیل دهنده، الگوها و روش های تحلیل سیاست گذاری راهبردی بررسی شده است. فصل هفتم به تبارشناسی تاریخی و فرایند تکامل سیاست گذاری راهبردی اختصاص دارد. در فصل های هشتم و نهم، موضوع دولت و سیاست گذاری راهبردی و نیروهای اجتماعی و معیارهای بوروکراتیک در سیاست گذاری راهبردی واکاوی شده است. در فصل دهم، بحث نشانه ها و فرایند پردازش اطلاعات در سیاست گذاری راهبردی بیان شده است. در فصل های یازدهم لغایت چهاردهم، موضوعاتی همچون ابزارهای ارتباطی و تصمیم گیری در سیاست گذاری راهبردی؛ نقش ارزش های راهبردی در رقابت های بین المللی و بازتولید و خلق ارزش های راهبردی؛ سیاست گذاری راهبردی فرهنگی، هویتی و اجتماعی؛ مفهوم کنترل فرسایش و ناپایداری در سیاست گذاری راهبردی بررسی می شود. در فصل پانزدهم نیز مولفه هایی همچون اهداف، مدل ها، نهادها و نیروها، فرایندها، مراحل ساختاری و کارکردی، کارگزاران و عقلانیت راهبردی در سیاست گذاری راهبردی مورد بررسی قرار گرفته است.
فایل های ضمیمه
ویدئوها
تصاویر
صوتها
متن دیدگاه
شما در حال پاسخ به کامنت زیر هستید
نظر شما با موفقیت ذخیره شد و پس از تایید نمایش داده خواهد شد
نظرات کاربران
تاکنون نظری ثبت نشده است
امتیاز شما
CurrentRate
1
2
3
4
5
معرفی کتاب جدید
پیمان ابراهیم و ژئوپولیتیک غرب آسیا
1403/06/11
کرانه باختری: گام سوم از پروژه آزادسازی فلسطین
1403/06/11
احزاب عربی در کنست
1403/06/11
Security concerns of Asia: 21st century discourses
1403/06/11
Governance and domestic policymaking in Saudi Arabia: transforming society economics politics and culture
1403/06/11