سالهای ترامپ: پیش از توفان تا چشماندازی بر جهان پساترامپ ۲۰۲۰ - ۲۰۱۰
ناصر فکوهی
کتاب در پی بررسی اوضاع آمریکا از اواخر دوران ریاست جمهوری بوش و سپس دوران اوباما و تا زمان به قدرت رسیدن ترامپ و دوران ریاست جمهوری او در آمریکا می باشد. نویسنده معتقد است بودن و نبودن آمریکا در عرصه جهانی هر دو تبعاتی دارد که باید مورد شناسایی قرار گیرد و در حد توان به سود منافع ملی از آنها استفاده شود و هدف از انتشار این کتاب نیز گام برداشتن در این مسیر است. مطالب کتاب در سه فصل ارائه شده است که هر فصل دربردارنده مقالاتی است که در گذشته از سوی مولف از طریق نشریات، روزنامه ها و سایت ها منتشر شده و تاریخ انتشار مقالات نیز مشخص می باشد. این مقالات نشان می دهد که سرانجام سرنوشت آمریکا و جهان با شخصیتی همچون ترامپ از همان ابتدای به قدرت رسیدن وی چگونه بوده است.
در فصل اول با عنوان پیش از توفان؛ بوش، اوباما و ترامپ، ابتدا به اواخر دوران بوش و سپس دوران اوباما می پردازد و با ارائه مقالاتی که درباره انتخابات 2016 می باشد، این بخش به پایان می رسد. در فصل دوم با عنوان مصائب توفان به موضوع دوران ترامپ از آغاز تا پایان دوره ریاست جمهوری وی پرداخته می شود. در فصل سوم با عنوان ایران در برابر تندباد، تاثیر سیاست های ترامپ در خاورمیانه به طور عام و در ایران به طور خاص مورد بررسی قرار می گیرد.
نویسنده هدف از انتشار کتاب را ارائه تحلیل هایی می داند که در محدوده زمانی تقریباً 12 ساله نوشته شده اند و به گونه ای روایت آمریکا و جهان را پس از بحران تروریسم جهانی، القاعده و داعش، برج های دوقلو، تخریب و اشغال افغانستان و عراق دربردارند. در این مقالات نشان داده می شود که ترامپ و ترامپیسم پدیده هایی نبودند که به ناگهان ظهور کنند. به اعتقاد نویسنده، در آمریکای سال های ترامپ و پس از او، دو روایت متضاد در برابر هم قرار گرفت: روایتی خوشبینانه مبتنی بر آنکه ترامپیسم پدیده ای موقتی و نوعی انحراف ماشین از جاده بود و البته با هزینه هایی نه چندان سبک می توان در مدت 4 یا 8 سال به موقعیت عادی در سال2016 و در سطح ملی و جهانی بازگشت. در اینجا ترامپ فاجعه ای تصادفی می باشد که ریشه اش را باید در حرص و آز جمهوری خواهان جستجو کرد. در مقابل گروه نخست، گروه دیگری هستند که ریشه های ترامپیسم و رشد آن را بسیار فراتر از شخص او و ریشه های سست او در حزب جمهوری خواه می بینند. به نظر این گروه، ترامپیسم ریشه های عمیقی در مسائلی دارد که از جنگ داخلی آمریکا (1865-1861) تا جنبش حقوق مدنی و ضدجنگ دهه 1960 نشات می گیرد؛ معضلاتی که جامعه آمریکا همواره خواسته است از مواجهه شدن با آن ها بگریزد؛ مواردی همچون کشتار و نسل کشی گسترده بومیان و استثمار و کشتار و تبعیض و جنایت علیه سیاهپوستان و آنچه استثنای آمریکایی یا رویای آمریکایی نامیده می شود. به باور برخی، سیاست های نادرست در سال های اخیر سبب شد که فرودستان دیگر به رویای آمریکایی باور نداشته باشند و فردی چون ترامپ به قدرت برسد.