امروز جمعه  ۱۹ ارديبهشت ۱۴۰۴
۱۴۰۲/۰۵/۲۲- ۱۲:۴۹ - مشاهده: ۱۱۲۲

ریشه‌های اندیشه سیاسی اردوغان

فرزاد محمدی، مجتبی حسین زاده

اندیشه، فضای فکری نخبگان و بزرگان در رابطه با مسایل و دگرگونی­ های سیاسی را بازتاب می ­دهد. در اندیشه سیاسی با عقاید نخبگان و سران احزاب، گروه ­ها و جریان ­های سیاسی و چگونگی تحول آن‌ها آشنا می ­شویم و شناخت اندیشه ­های نخبگان برای درک بهتر مسایل امروز بشر می­تواند بسیار کمک ­کننده باشد. در واقع، اندیشه سیاسی ضمن آنکه خود یک حوزه خاص است، در درک بهتر سایر حوزه ­های سیاسی مانند جامعه شناسی و روابط بین ­الملل نیر نقش ­آفرین است.

           از این رو، با توجه به افزایش اهمیت راهبردی ترکیه پس از جنگ سرد و دستیابی آن کشور به جایگاه قابل توجهی در تحولات منطقه ­ای و جهانی، ضرورت بررسی روند تحولات سیاسی و اجتماعی این کشور از سوی کارشناسان و پژوهشگران اجتناب ­ناپذیر است. به طوری که یکی از روندهای مهم در تحولات ترکیه، به قدرت رسیدن جریان اسلام ­گرا به ویژه حزب عدالت و توسعه از سال 2002 میلادی می ­باشد. رهبر این حزب، رجب طیب اردوغان خود را به عنوان یک حزب طرف­دار غرب و آمریکا در فضای سیاسی ترکیه مطرح کرده است و از لیبرالیسم و اقتصاد آزاد بازار و عضویت ترکیه در اتحادیه اروپا حمایت می ­کند. بدنه اجتماعی این حزب نیز طیف وسیعی از گرایش­ های راستگرا؛ شامل اسلام ­گراها، اصلاح ­طلبان اسلام گرا، محافظه ­کاران، ملی ­گراها، راست­ های میانه و طرفداران تجارت را در بر می ­گیرد.

           لذا با توجه به رویکردهای متفاوت ترکیه در فضای منطقه ­ای و جهانی در دوره حکمرانی حزب عدالت و توسعه و به منظور بررسی دقیق رفتار سیاسی ترکیه، لازم است تا اندیشه سیاسی نخبگان و سران احزاب در ترکیه به ویژه حزب حاکم مورد بررسی قرار گیرد که در این راستا، اندیشه سیاسی رجب طیب اردوغان به عنوان رهبر حزب حاکم و فرد موثر در تحولات ترکیه از سوی نویسنده کتاب در 7 فصل مورد بررسی قرار گرفته است.

           فصل اول با عنوان ترکیه در یک نگاه به موقعیت ژئوپلیتیکی، ساختار سیاسی و روند توسعه سیاسی در ترکیه می ­پردازد. فصل دوم روند اسلام سیاسی در ترکیه را بررسی می­ کند. فصل سوم به سیاست­ های گولن اختصاص دارد. در فصل چهارم، اندیشه سیاسی اردوغان مورد بررسی قرار می ­گیرد. فصل پنجم به بررسی عوامل هم­گرایی و واگرایی گولن و اردغان می­ پردازد. در فصل ششم به رابطه کمالیست­ ­ها و اسلام گرایان پرداخته می ­شود و در فصل هفتم نتیجه ­گیری کتاب ارائه شده است.

متن دیدگاه
نظرات کاربران
تاکنون نظری ثبت نشده است

امتیاز شما