تروریسم نوین: بازیگران، راهبردها و تاکتیکها
اشتفان گوئرتز /
عسگر قهرمانپور
نویسنده کتاب اهل کشور آلمان و استادیار دانشگاه پلیس فدرال آلمان است. او مدرک لیسانس و فوق لیسانس خود را در رشته علوم سیاسی و دکترای خود را در رشته مطالعات امنیتی و روابط بین الملل اخذ کرده است. او فرد اسلام شناس نبوده و به موضوع از منظر رشته خود نگاه کرده است. البته مسایل و نکات دینی همچون جهادگرایی که از سوی نامبرده در این اثر بررسی شده است، از منظر اهل سنت تحلیل شده است.
به اعتقاد نگارنده، تروریسم نوین، یکی از خطرناک ترین تهدیدهای امنیتی در سراسر جهان به شمار می آید. در سال های گذشته، تعامل، همکاری و حتی در برخی موارد ادغام تروریسم اسلام گرایی (جهادیسم) با جرایم سازمان یافته فراملی برای کشورهای به اصطلاح جهان اول و همچنین برای کشورهای موسوم به جهان دوم و جهان سوم، تهدیداتی جدید به بار آورده است.
به اعتقاد نویسنده، تروریسم نوین و جهادگرایی بین المللی قرن 21، توامان تهدیدی نامتقارن برای دمکراسی های غربی به وجود آورده است. از یک سو، این تروریسم نه مرزهای ملی و نه بین المللی را به رسمیت می شناسد و از دیگر سو، مرزهای بین رفتارهای تهاجمی و دفاعی، جنگ و صلح، امنیت داخلی و سیاست خارجی و همچنین اقدامات جنایتکارانه و جرایم سیاسی را درهم نوردیده است، به طوری که تحلیل و پژوهش این کتاب نشان می دهد، تروریسم نوین، ابعاد محلی و بین المللی به خود گرفته است.
در این راستا، کتاب بینشی را درباره آنچه در تروریسم نوین، جدید محسوب می شود، فراهم کرده و چهار جنبه اصلی زیر را در فصل های کتاب تحلیل می کند:
ایدئولوژی جهاد؛
زمینه های تعامل، همکاری و ادغام بازیگران جرایم سازمان یافته و جهادگرایی بین المللی در سطوح شخصی، تاکتیکی و راهبردی (برای مثال: کشت مواد مخدر، قاچاق مواد مخدر و آدم ربایی برای اخاذی)؛
اینترنت و ارتباطات از راه دور قرن بیست و یکم به عنوان توانایی اصلی تروریسم نوین؛
راهبردها و تاکتیک های سازمان های جهادی و تروریسم نوین؛
به عبارتی، تحلیل حاضر، تروریسم نوین را از جهت ایدئولوژی، همکاری بازیگران جنایت سازمان یافته و تروریسم و فناوری بین المللی و در سطح راهبردی و تاکتیکی بررسی می کند.